PUS samtaler er forebyggende, styrkende samtaler der gavner ethvert parforhold, så der dannes et solidt fundament af forståelse, anerkendelse og samhørighed. Som parterapeut oplever jeg, at par der arbejder på at skabe en respektfuld balance, klarer sig langt bedre end par, der lader stå til og tror, at tiden læger alle sår. Det gør den ikke i et parforhold.
Med hashtagget #Metoo er der opstået en global bevægelse, hvor kvinder (og mænd) har fået et rum at tale i om seksuelle krænkelser de har været udsat for. Anført af verdens kendteste filmstjerner, kvinder og mænd, som har stået frem og fortalt om deres oplevelser, seksuelle krænkelser, voldtægt og systematiske ydmygelser, er der sat gang i en helt ny dagsorden om relationen mellem kønnene. Metoo har givet ofre et sted at tale ud om deres oplevelser. Journalisten og tv stjernen Oprah Winfrey, der modtog en fornem pris i januar, lancerede fænomenet; Times Up – Tiden inde nu; Det skal være slut for verdens kvinder (og mænd) at blive efterladt som tavse ofre med ar på sjæl og legeme som følge af seksuelle krænkelser. I de lande i verden hvor kvinder ikke betragtes som ligeværdige, vil der gå lang tid før Metoo får kollektiv opbakning og konsekvens, men det sker.
Krænkelser og psykisk sundhed
Som psykoterapeut er jeg optaget af klienters psykiske sundhed, velvære og trivsel og Metoo sætter nogle spor, som vi alle bør være opmærksomme på. Det er stadig i langt de fleste tilfælde kvinder, der er ofre for seksuelle krænkelser. Det betyder ikke at drenge og mænd ikke også er udsatte. Tænk blot på de mange triste historier fra den katolske kirke. Krænkelser er et udbredt fænomen i vores ellers så seksuelt frigjorte del af verden. Hvis vi ikke selv har oplevet det, kender vi nok alle et menneske, der har været offer. Langt, langt flere end man tror, har været udsat for krænkende tilnærmelser og handlinger i vores nærmeste omgangskreds.
Er Metoo overdrevet
Ved middagsselskaber hører jeg at Metoo er overdrevet. Hvorfor skal man straffes for noget der er sket for 25 år siden. Tør man snart nærme sig en kvinde uden at blive hængt ud på sociale medier. Det er naturligvis ikke i orden at udstille hinanden i en offentlig gabestok – og jeg forholder mig her til de psykiske følger af krænkelser. Vi danskere kan sagtens tage det udgangspunkt at Metoo er overdrevet og man blot kan sige fra. Men det er langt fra det der er Metoo og Times Up formål. Tænk ud ad boksen og se hvad dette fænomen kan gøre for vores døtres psykiske velbefindende, for dem der ellers må bære skammen, og for dem, der ikke har nogen at tale med.
Metoo og parforhold
90% af de reaktioner og konflikter vi har i parforholdet relaterer sig til vores opvækst og bagage i øvrigt. Der er en klar forbindelse mellem seksuelle krænkelser og psykisk sundhed og lidelse. Vi skal agte os for at kalde et psykisk nedbrud for ”hormonelle forstyrrelser”, overgangsalder eller hysteri. Når sjæl og nervesystem er overbelastet som følge af tidlige hændelser, man ikke tør tale åbent om, er det en konstant trussel for ens mentale sundhed. PTDS belastninger i nervesystemet er ofte udiagnosticerede. Det er vigtigt at have et åbent øje for ”bagagen”, når man lever i en relation. Ens partner godt fornemme at noget er galt. Det usagte eller uerkendte kan være en evig kilde til konflikt. Det er derfor vigtigt at vi ikke stempler hinanden, men tør give et rum at være tryg i. Metoo er med til at skubbe på større åbenhed og sammenhold. Man er ikke alene med sine oplevelser. Det kan gavne forholdet at tale om det som knirker og delt de holdninger man har til sine grænser. Metoo er fra den vinkel en god udvikling også for de næste generationer.
Syge kulturer og arbejdsmiljøer
Jeg har kvindelige klienter, der er brudt sammen som følge af en nedgørende arbejdsmoral i miljøer, med toner af både verbal og non verbal nedgørelse og seksualisering af kvinder og minoriteter. En mobbetone vil over tid blive en del af kulturen i virksomheden. Det skaber utryghed og på sigt gør det folk stressede og påvirker deres mentale sundhed. Det er et ledelsesansvar at sikre en respektfuld omgangstone.
Men hvad hvis chefen selv fører an? En klient fortæller hvordan hun kort efter ansættelsen i et drømmejob, begyndte hun at undre sig over stemningen og de vittigheder der fløj gennem luften i kontoret og ude på pladserne. Hun blev mødt med hentydninger til sit udseende som tog fokus fra opgaverne. Til firmafester blev hun antastet af chefen med bemærkning om sin påklædning og hendes figur og fik en lummer invitation til fysisk samvær. Episoderne med chefen udviklede sig, fordi hun afviste ham. Det fik han tilnærmelser til at eskalere. Kvinden turde ikke fortælle det til sin mand. Hun følte et stress men gik mede det længe, fordi hun var nervøs for at miste jobbet. Stress blev til angst, depression og sygemelding. Skænderier med den intetanende ægtefælle tog til. Hun kunne ikke tale om det. Skammede sig. Følte sig forkert. Distancen i relationen tog til. Og til sidst smed manden skilsmissekortet, som førte dem i parterapi.
Da jeg fik talt med kvinden alene, viste det sig, at hun som 12-årig var blevet misbrugt af stedfaderen. Hun fortalte det til moren, som slog det hen som opspind. Siden har hun båret skammen i sig og aldrig talt med et menneske om det. Hun følte sig forkert. Men traumet fra hændelsen levede i hendes krop. Og da hun blev udsat for det ydmygende arbejdsmiljø med hentydninger som hun ikke brød sig om, blev traumet genoplivet. De mange års tavshed havde sat sig som depression og psykisk sygdom.
Efter lang tids terapi fik hun oparbejdet modet til at tale om hændelsen. Hendes mand der i årevis havde følt, at der var ”noget”, følte stor lettelse ved at få forståelse for situationen. Det var en stor lettelse og kæmpe forløsning for min klient omsider at åbne op og blive mødt med forståelse og omsorg. Åbenhed gav parret en ny chance sammen.
PUS – Par udviklingssamtaler
For at forebygge misforståelser og at man overskrider hinandens grænser, er det en god ide at tage nogle PUS – forebyggende par udviklingssamtaler. Jeg har udviklet en værktøjskasse, som tager parret rundt i mange afkroge og hjørner i en fælles samtale. Her er der mulighed for at for endevendt alle de temaer, der erfaringsmæssigt skaber konflikter. PUS giver afklaring, lader op for drømme, tydeliggør irritationer, frustrationer og giver rum til respekt, intimitet og kærlighed.