I går havde jeg fornøjelsen af at overvære den verdenskendte læge og traumeforsker Dr. Gabor Maté. Han talte om, hvordan traumer har en dyb og vedvarende effekt på vores fysiske helbred. Ungarskfødte, Dr. Maté, nu 80 år, formår med sin omsorgsfulde og helende tilstedeværelse at skabe et rum, hvor mange nok drømmer om at blive mødt og behandlet af et så varmt menneske. Et vidnesbyrd om hans indflydelse kom gennem en videohilsen fra en fange på dødsgangen, som takkede Dr. Maté for at hjælpe ham med at finde ro i sin egen krop. En anden historie handlede om en ung kvinde med autoimmun sygdom, Systemic Lupus, som gennem arbejdet med Maté er blevet symptomfri.
Traumer, tilknytning og autencitet
Som Dr. Maté beskriver det, opstår mange af vores udfordringer tidligt i livet (0-6 år), hvor vi kan opleve en splittelse mellem to vigtige kernebehov: tilknytning og autencitet. Vores fundamentale behov for at føle os elsket og at høre til, kommer ofte i konflikt med vores behov for at være tro mod os selv og det vi føler i en given situation. Denne tidlige splittelse foregår på et underbevidst plan, men senere i livet kan vi begynde at mærke, at noget føles forkert og at vi måske altid ender i en indre blindgyde som ”forkerte”, ”sensitive” ”temperamentsfulde” – især i vores nære relationer.
Vi lærer måske at undertrykke vores følelser eller reagerer voldsomt og får etiketter som “udadreagerende” eller “urolig.” Disse reaktioner er i virkeligheden forsøg på at beskytte vores dybere, oprindelige behov, som ofte er blevet pakket væk. Og det kan man få hjælp til at arbejde med.
Heling af splittelsen mellem krop og sind
I min klinik møder jeg ofte mennesker, der kæmper med at sætte sunde grænser eller lever i ubalance. Det er her, vi må begynde at kigge på, hvordan vi er blevet formet – vores erfaringer med kærlighed, tilknytning og behov. Hvad har vi lært, og hvordan har det påvirket vores selvbillede og hvordan det manifesterer sig i vores fysiske krop.
Dr. Maté udfordrer også det medicinske system for at overse sammenhængen mellem krop og sind. Han spørger, hvor ofte vi bliver spurgt af en læge om, hvordan vi egentlig har det følelsesmæssigt? Selv i Danmark, hvor vi har et beundringsværdigt sundhedssystem, er det sjældent, vi ser helhedstænkning i behandling af fysiske sygdomme.
Traumer, stress og sygdom
Et forskningsstudie i Danmark viser, at antallet af kvinder diagnosticeret med multipel sklerose er fordoblet over de sidste 25 år. Samtidig stiger antallet af autoimmune sygdomme. Hvorfor hos kvinder? Ifølge Dr. Maté kan en del af svaret findes i vores stressfyldte livsstil. Kvinder påtager sig flere roller og ”skal” rumme flere/alle i systemets omsorgsbehov (familien, arbejdet) og det dræner voldsomt og tærer på ens egne behov. Det er naturligvis ikke kun kvinder, men der ses en tendens. Traumer skaber stress, som fører til inflammation og i sidste ende autoimmune sygdomme. Han understreger, at vi bør se på sygdom og psyke som en sammenhængende enhed.
Håndtering af vrede og stress
Hvordan har vi lært at håndtere vores vrede? Undertrykker vi den, fordi vi føler, det er forkert at være vred? Og hvordan har vi det med at sige nej? Vreden er så undervurderet i vores del af verden og forkertgjort. Det er en sund reaktion på en, for den enkelte, usund situation.
I min praksis, vil der altid indgå en vurdering, hvor jeg ser på fire vigtige faktorer: biologiske, sociale, psykologiske og spirituelle. Vi terapeuter skal have disse faktorer for øje, når vi støtter mennesker i deres vej til at forstår sig selv og deres mønstre.
Spirituel vil i denne sammenhæng være forstået som den måde, vi lever på, tænker, trækker vejret og udviser omsorg og medfølelse. Vi kan ikke behandle mennesker uden at tænke både krop og sind ind i behandlingen.
The Myth of Normal
Hvis du vil dykke dybere ned i Dr. Matés arbejde, kan jeg varmt anbefale hans bog, The Myth of Normal. Den udkommer på dansk ved juletid og går i dybden med, hvad det betyder, når krop og sind er splittet.
Jeg er dybt taknemmelig for Dr. Matés indsigt og for alle de læger, psykologer og behandlere, der arbejder for at skabe en dybere forståelse af sammenhængen mellem krop og sind. Blandt dem jeg læser eller følger; Ulla Rung Weeke, Bessel van der Kolk, Peter Levine, John Bowlby, Daniel Siegel, Jack Kornfield, NARM Dr. Joseph Heller og Diane Poole Heller og mange flere.